Καλώς ορίσατε !
6 ευπαθείς φυλές σκύλων σε καρδιαγγειακά νοσήματα.

6 ευπαθείς φυλές σκύλων σε καρδιαγγειακά νοσήματα.

Υπάρχουν κληρονομικά νοσήματα τα οποία συνδέονται με συγκεκριμένες φυλές σκύλων στις οποίες τα ποσοστά εμφάνισής τους είναι ιδιαίτερα υψηλά. Γνωρίζοντας έτσι τα νοσήματα στα οποία, λόγω φυλής, έχει προδιάθεση ο τετράποδος φίλος σας σας δίνεται η ευκαιρία να προλάβετε την εξέλιξη τους και να επιμηκύνετε το χρονικό διάστημα μέχρι την εκδήλωση των πρώτων συμπτωμάτων. Όταν αναφερόμαστε σε καρδιαγγειακής φύσης νοσήματα, ο σωστός προληπτικός καρδιολογικός έλεγχος μπορεί να παρατείνει το χρονικό διάστημα προτού μπει στην αναπόφευκτη φαρμακευτική αγωγή ο μικρός σας φίλος. Οι δύο πιο συχνοί τύποι κληρονομικών καρδιοπαθειών στους σκύλους είναι η εκφυλιστική βαλβιδοπάθεια της μιτροειδούς βαλβίδας(DMVD) και η διατατική μυοκαρδιοπάθεια (DCM). Η DMVD προσβάλει συνήθως μικρόσωμες φυλές σκύλων ενώ η DCM μεγαλόσωμες-γιγαντόσωμες.

Παρακάτω αναφέρονται οι 6 πιο συχνές φυλές οι οποίες εμφανίζουν κάποιας μορφής καρδιοπάθεια. Εάν έχετε ή σχεδιάζετε να αποκτήσετε κάποιον σκύλο που ανήκει σε μια από τις παρακάτω φυλές θα πρέπει να είστε πολύ σχολαστικοί κάνοντας συχνούς καρδιολογικούς ελέγχους στον κτηνίατρό σας , έτσι ώστε οποιαδήποτε αλλαγή να διαγνωστεί σε πρώιμο στάδιο. 

 

Cavalier King Charles Spaniels

                                                           King Charles Cavaliers Spaniels                                                                                                                                

Η συχνότητα εμφάνισης εκφυλιστικής βαλβιδοπάθειας της μιτροειδούς βαλβίδας (DMVD) σε αυτή τη φυλή είναι μεγαλύτερη από οποιαδήποτε άλλη. Το 50% των Cavaliers αναπτύσσει φύσημα της μιτροειδούς κατά την ηλικία των 5 ετών. Η μιτροειδής βαλβίδα βρίσκεται ανάμεσα στον αριστερό κόλπο και στην αριστερή κοιλία της καρδιάς και βοηθάει στη σωστή προώθηση του αίματος. Η εκφύλιση της έχει ως αποτέλεσμα την επιστροφή του αίματος από την αριστερή κοιλία στον αντίστοιχο κόλπο. Οδηγώντας με αυτό τον τρόπο σε αριστερή καρδιακή ανεπάρκεια.

 Επειδή η πάθηση είναι κληρονομική, δεν μπορούμε να κάνουμε πολλά για να την αποτρέψουμε. Τα πρώιμα συμπτώματα της συμφορητικής καρδιακής ανεπάρκειας περιλαμβάνουν μειωμένη αντοχή κατά την άσκηση, απροθυμία μετακίνησης και βήχα κυρίως κατά τις βραδινές ώρες. Αν παρατηρήσετε κάποιο από αυτά, επισκεφθείτε άμεσα τον κτηνίατρό σας για καρδιολογικό έλεγχο(ακτινογραφία, υπέρηχο καρδιάς, λήψη πίεσης κλπ) . Ακόμα και αν δεν έχει εκδηλώσει κάποιο σύμπτωμα, προγραμματίστε ετήσιους ελέγχους με τον κτηνίατρό σας μέχρι να φτάσει ο σκύλος στην ηλικία των 6 ετών και από κει και πέρα εντατικοποιήστε τους ελέγχους δύο φορές το χρόνο. Με αυτόν τον τρόπο, μπορείτε να διαγνώσετε τη νόσο στο ασυμπτωματικό της στάδιο.

Dachshunds

Dachshund 

Τα Dachshund είναι η δεύτερη σε συχνότητα φυλή  εμφάνισης εκφύλισης της μιτροειδούς βαλβίδας (DMVD)  και εκδηλώνεται συνήθως σε ηλικία μεταξύ 8 και 10 ετών. Οι τακτικοί ετήσιοι καρδιολογικοί έλεγχοι μπορεί να αποβούν σωτήριοι, ενώ όσο μεγαλώνει η ηλικία του μικρού σας φίλου οι έλεγχοι θα πρέπει να επαναλαμβάνονται ανά εξάμηνο. Πέραν του καρδιολογικού τσεκ-απ ζητήστε από τον κτηνίατρο σας να σας δώσει εξειδικευμένη διατροφή χαμηλή σε λιπαρά και σε πρωτεΐνες.

         Toy Poodles

Poodle

Η DMVD συνήθως αναπτύσσεται στη μέση ηλικία σε αυτές τις φυλές. Οι προληπτικοί καρδιολογικοί έλεγχοι είναι το κλειδί, έτσι ώστε η ασθένεια να μπορεί να αντιμετωπιστεί από νωρίς με καρδιοφάρμακα, ενίσχυση της τροφής με Ω-3 λιπαρά οξέα(EPA,DHA) αλλά χαμηλή σε νάτριο. Εκτός της DMVD τα poodle εμφανίζουν εξίσου υψηλά ποσοστά συγγενών καρδιοπαθειών με πρώτο και συχνότερο τον παραμένων αρτηριακό πόρο (PDA).

 

Doberman & Doberman Pinschers

                                                                                                                             Pinschers  

Τα Doberman είναι η φυλή με τα μεγαλύτερα ποσοστά εμφάνισης διατατικής μυοκαρδιοπάθειας (DCM), μιας νόσου του καρδιακού μυός που προκαλεί συμπτώματα αριστερής ή/και δεξιάς συμφορητικής καρδιακής ανεπάρκειας . Στην πρώιμη φάση της νόσου ένα ηλεκτροκαρδιογράφημα θα μας δείξει αρρυθμίες  που μπορεί να είναι απειλητικές για τη ζωή του. Καθώς η ασθένεια εξελίσσεται, ένας προσβεβλημένος σκύλος μπορεί να παρουσιάσει πνευμονικό οίδημα, εύκολη κόπωση, απροθυμία μετακίνησης, απώλεια βάρους και βήχα.

Τα Doberman pinscher εμφανίζουν κι αυτά με πολύ μεγάλη συχνότητα μια μορφή διατατικής μυοκαρδιοπάθειας (Occult DCM) . Πιο συγκεκριμένα, σχεδόν 1 στα 3 pinscher πάσχει απ’ τη συγκεκριμένη νόσο χωρίς την παρουσία συμπτωμάτων.

Ο καρδιολογικός έλεγχος κρίνεται απαραίτητος από την βρεφική ηλικία ενώ οι ετήσιες εξετάσεις θα πρέπει να αυξάνονται σε συχνότητα όταν ο σκύλος  σας φτάσει τα 3 χρόνια. Απαραίτητο στις καθιερωμένες εξετάσεις πρέπει να είναι το ηλεκτροκαρδιογράφημα για τη διάγνωση των κοιλιακών εκτακτοσυστολών / κοιλιακών ταχυκαρδιών ενώ ένας υπέρηχος καρδιάς πρέπει επίσης να επαναλαμβάνεται  σε διάστημα μικρότερο των 2 χρόνων (για την ανίχνευση σε αρχικό στάδιο της διάτασης  αριστερού κόλπου-αριστερής κοιλίας) σε όλα τα Doberman pinscher. Θα πρέπει να αναφερθεί πως ακόμα και αν διαγνωσθεί  η DCM σε πρώιμο στάδιο και μπει ο σκύλος σε θεραπεία, το ενδεχόμενο αιφνίδιου θανάτου δε μειώνεται.

Boxer

Boxer 

Τα boxer εμφανίζουν την αρρυθμογόνο μυοκαρδιοπάθεια της δεξιάς κοιλίας (ARVC), η οποία μυοκαρδιοπάθεια ανιχνεύεται σχεδόν αποκλειστικά στη συγκεκριμένη φυλή. Τα boxer που πάσχουν απ’ τη συγκεκριμένη μυοκαρδιοπάθεια έχουν έντονες αρρυθμίες που συχνά οδηγούν σε αιφνίδιους θανάτους χωρίς την παρουσία συμπτωμάτων ή λιποθυμικών κρίσεων. Σε boxer ηλικίας άνω των 6 ετών είναι υποχρεωτικό να γίνεται σε ετήσια βάση ηλεκτροκαρδιογράφημα για τη διάγνωση των κοιλιακών εκτακτοσυστολών ή της κοιλιακής ταχυκαρδίας . Και στην ARVC η θεραπεία δεν μειώνει την πιθανότητα αιφνίδιου θανάτου.

Golden Retrievers 

                                      Golden Retrievers

 Η συνηθέστερη συγγενής καρδιακή νόσος που παρατηρείται στα Golden είναι η υπαορτική στένωση, δηλαδή η ύπαρξη δακτυλιοειδή ινώδη ιστού στον υποαορτικό χώρο με ή χωρίς δυσπλασία της μιτροειδούς βαλβίδας.

Η στένωση μπορεί να είναι ήπια, μέτρια ή σοβαρή. Προκαλεί υπερτροφία της αριστερής κοιλίας με έντονες αρρυθμίες και αιφνίδιους θανάτους . Η υπαορτική στένωση τίθεται σε υποψία με την ακρόαση της καρδιάς σε ένα κουτάβι και η διάγνωση περιλαμβάνει ακτινογραφία θώρακα, ηλεκτροκαρδιογράφημα και υπέρηχο καρδιάς.

Πέραν  της υπαορτικής στένωσης μια άλλη, εξίσου συχνή, συγγενής καρδιοπάθεια στα golden είναι η δυσπλασία της τριγλώχινης βαλβίδας. Η εξέλιξη καθώς και τα συμπτώματα της νόσου δεν διαφέρουν από τις υπόλοιπες συγγενείς καρδιοπάθειες.

Αποκλειστικός στόχος του κτηνίατρου καθώς και του ιδιοκτήτη ενός καρδιοπαθούς σκύλου πρέπει να είναι η ποιότητα ζωής του τελευταίου καθ’ όλη τη διάρκεια της νόσου.

 

Share this post: 

Διαβάστε Επίσης

  Η πυτιοκάμπη (thaumetopoea pityocampa) ή κοινώς κάμπια του πεύκου απαντάται στην ευρύτερη περιοχή της Μεσογείου και συγκεκριμένα σε ποσοστό μεγαλύτερο του 30% στα

Ο σύγχρονος τρόπος ζωής  φαίνεται πως επηρεάζει άμεσα τους μικρούς μας φίλους, η έλλειψη άσκησης σε συνδυασμό με την αυξημένη ημερήσια θερμιδική πρόσληψη οδηγεί στην αύξ

Υπάρχει μια μακροχρόνια πεποίθηση ότι ένα έτος ζωής των σκύλων  είναι ισοδύναμο με επτά ανθρώπινα έτη.

Οι ακραίες καιρικές συνθήκες τον χειμώνα μπορεί να δημιουργήσουν σοβαρά προβλήματα στους τετράποδους φίλους σας.

Από τα σημαντικότερα θέματα συζήτησης αποτελεί η υποχρέωση του ιδιοκτήτη κατοικιδίου να μεριμνήσει για τη σήμανση του κατοικιδίου του αλλά και την καταγραφή της σήμανσης από τον κτηνίατρο στην ηλεκ

Όλο το ιατρικό ιστορικό του κατοικιδίου σας σε μία εφαρμογή.
Με το The Petbook, η παρακολούθηση της υγείας του αγαπημένου σας κατοικιδίου ποτέ δεν ήταν πιο εύκολη.