Καλώς ορίσατε !
9 τρόποι διαχείρισης και αντιμετώπισης της παχυσαρκίας στα κατοικίδια ζώα.

9 τρόποι διαχείρισης και αντιμετώπισης της παχυσαρκίας στα κατοικίδια ζώα.

Ο σύγχρονος τρόπος ζωής  φαίνεται πως επηρεάζει άμεσα τους μικρούς μας φίλους, η έλλειψη άσκησης σε συνδυασμό με την αυξημένη ημερήσια θερμιδική πρόσληψη οδηγεί στην αύξηση των κρουσμάτων παχυσαρκίας στα κατοικίδια. Και αυτό επιβεβαιώνεται εύκολα απ’ τις στατιστικές: 40% των σημερινών  κατοικίδιων σκύλων είναι υπέρβαροι ενώ περισσότερο από το 10% πάσχουν από  παχυσαρκία, σύμφωνα με σύγχρονες πανευρωπαϊκές μελέτες.

 

Πρόσφατα παρακολούθησα μια διάλεξη στο SEVC (South European Veterinary Congress) στη Βαρκελώνη στην οποία ομιλητής ήταν ο Nick Cave , καθηγητής κτηνιατρικής διατροφολογίας  και ιδρυτής της παγκόσμιας επιτροπής διατροφολογίας της WSAVA. Έκανε, λοιπόν, μια ανάλυση όσον αφορά τα αίτια της αύξησης της παχυσαρκίας στα κατοικίδια και κατέληξε σε ένα συμπέρασμα: Οι ιδιοκτήτες κατοικιδίων εκδηλώνουν την αγάπη τους ταΐζοντας τα. Δηλαδή, πιστεύεται ότι όσο περισσότερο ταΐσει κάποιος τον σκύλο ή τη γάτα του με την αγαπημένη του τροφή τόσο περισσότερο θα τον λατρεύει. Έχουμε εμμονή με την εικόνα ενός σκύλου να βουτάει το κεφάλι μέσα στο τροφοδοχείο και να τρώει με λαιμαργία, και αν δεν το κάνει αυτό προσθέτουμε σάλτσες κ.α. για να το πετύχουμε. Ένα παχύσαρκο κατοικίδιο όμως δεν είναι αντικείμενο διασκέδασης. Πίσω από την αστεία εικόνα ενός ‘’τετραγωνισμένου’’ pug  που ξαπλώνει με τις ώρες δίπλα στο τραπέζι περιμένοντας τη λιχουδιά του, ελλοχεύουν δεκάδες προβλήματα υγείας όπως καρδιαγγειακά νοσήματα, σακχαρώδης διαβήτης, υπέρταση, οστεοαρθρίτιδα κ.α. τα οποία όταν θα εμφανιστούν η κατάσταση, πλέον, θα είναι μη αναστρέψιμη.

Γι΄ αυτόν τον λόγο ο πιο σημαντικός παράγοντας είναι η πρόληψη, όσο γρηγορότερα ληφθούν μέτρα και ο υπέρβαρος σκύλος σας μπει σε ένα πρόγραμμα διαχείρισης και σταδιακής απώλειας σωματικού βάρους τόσο το σημαντικότερο για την αποφυγή των παραπάνω δυσάρεστων παθολογικών καταστάσεων. Παρακάτω σας παραθέτουμε 9 τρόπους για να σας βοηθήσουν στη διαχείριση του υπέρβαρου κατοικιδίου σας.

     

Body Condition Score

 Επισκεφθείτε τον κτηνίατρο σας και κάνετε μια βαθμολόγηση της σωματικής κατάστασης(Body Condition Score, BCS) του σκύλου σας. Υπάρχουν τρείς κλίμακες βαθμολόγησης οι οποίες διαφέρουν ανάλογα με τoν αριθμό των βαθμίδων που χρησιμοποιούν(5,7 ή 9). Η πιο δημοφιλής και εύχρηστη στην καθημερινή κλινική πράξη είναι των 9 βαθμίδων. Με συγκεκριμένες μετρήσεις πάνω στο σώμα του σκύλου (ή της γάτας) ο κτηνίατρός σας θα τον κατατάξει σε μια συγκεκριμένη βαθμίδα (η αξιολόγηση μπορεί να χαρακτηριστεί πολλές φορές ως υποκειμενική και έγκειται πάντα στην κρίση του κτηνιάτρου). Ως άριστη θεωρείται η 4η και 5η βαθμίδα στον σκύλο και η 5η βαθμίδα στη γάτα στην 9-Βάθμιδη κλίμακα. Και στις 3 κλίμακες από την 1η έως τη 3η θεωρείται ένα κατοικίδιο υποσιτισμένο ή καχεκτικό. Παράλληλα,  όσο αυξάνονται οι βαθμίδες τόσο πλησιάζουμε στην 9η και τελευταία βαθμίδα που αντιστοιχεί στη σοβαρή παχυσαρκία.

                                            Body Conditional Score

 Σταθερή μέτρηση σωματικού βάρους

Κατά την ετήσια επίσκεψη στον κτηνίατρο μην παραλείπετε την μέτρηση και καταγραφή του σωματικού βάρους του κατοικιδίου σας. Επίσης, καλό θα ήταν να θέσετε κι άλλες σταθερές επισκέψεις για τον έλεγχο του σωματικού βάρους έτσι ώστε κάθε απόκλιση από το φυσιολογικό να την αντιληφθείτε νωρίς.

 

Προσδιορίστε την πρόσληψη τροφής

Το σημαντικότερο αίτιο της παχυσαρκίας είναι η κατανάλωση παραπάνω τροφής απ΄την ιδανική ημερήσια πρόσληψη θερμίδων. Το μεγαλύτερο πρόβλημα , σύμφωνα πάντα με τον Dr. Cave είναι πως δεν μπορούν οι ιδιοκτήτες να υπολογίσουν με ακρίβεια την δόση. Συγκεκριμένα, έβαλε φοιτητές κτηνιατρικής στο Massey University της Νέας Ζηλανδίας, όπου και διδάσκει, να μετρήσουν με ακρίβεια 110gr ξηράς τροφής. Τα αποτελέσματα των φοιτητών ήταν πραγματικά απογοητευτικά, η διακύμανση των μετρήσεων ήταν απ’ τα 80gr μέχρι τα 160gr, απόκλιση πραγματικά μεγάλη. Για να γίνει αντιληπτό το πόσο σημαντική είναι η μέτρηση ακριβείας, μετά τη στείρωση ενός κατοικιδίου συμβουλεύουμε τη μείωση της ημερήσιας πρόσληψης κατά 10% στοχεύοντας στο να προλάβουμε την πιθανή πρόσληψη ανεπιθύμητου βάρους. Έτσι, συμβουλή μας είναι κατά την καθημερινή ποσοτική μέτρηση της τροφής να γίνεται η χρήση ζυγαριάς ακριβεία

      Απομονώστε τον σκύλο σας κατά τη

 διάρκεια των γευμάτων σας

 

Πρέπει να σας γίνει συνήθεια. Κατά τη διάρκεια των δικών σας γευμάτων η πόρτα κλείνει, και ο σκύλος μένει απ’ έξω. Αυτό πρακτικά σας βοηθάει να μην μπείτε ποτέ στον πειρασμό να μοιραστείτε το φαγητό σας με τον σκύλο σας. Επιπλέον, ό,τι περισσέψει απ΄ το γεύμα δεν το βάζετε στο τροφοδοχείο του “για να μην πάει χαμένο” . Με αυτόν τον τρόπο μαθαίνετε στον τετράποδο φίλο σας πως πέρα απ’ την ειδική ξηρά τροφή δεν υπάρχει άλλο διαθέσιμο φαγητό.

       Ξεκινήστε καθημερινούς περίπατους

 Η σωστή διατροφή πρέπει πάντα να συνδυάζεται με άσκηση. Ξεκινήστε με ολιγόλεπτες διαδρομές γύρω από το σπίτι σας και σταδιακά αυξήστε την άσκηση με τον σκύλο σας. Σημειώστε την απόσταση που περπατάτε και προσθέστε σταδιακά 10 λεπτά περισσότερα κάθε μέρα. Οι βόλτες πρέπει να φτάσουν τουλάχιστον τα 50 λεπτά δυο φορές ημερησίως ώστε να έχουν αποτέλεσμα.

 Υγιεινά σνακ

Όσες παρατηρήσεις και αν κάνουμε στους ιδιοκτήτες υπέρβαρων σκύλων τα σνακ δυστυχώς δεν κόβονται. Είναι μια μέθοδος ανταμοιβής και ίσως εκδήλωση της αγάπης των ιδιοκτητών προς τους αγαπημένους τους φίλους. Έτσι, μια συμβιβαστική λύση αποτελούν τα υγιεινά σνακ. Εκτός των ειδικών σνακ του εμπορίου με χαμηλά λιπαρά, μπορείτε να φτιάξετε τα δικά σας σνακ πρωτεΐνης.  Αγοράστε στήθος κοτόπουλο ή γαλοπούλας, βράστε το και κόψτε το σε μικρούς κύβους. Αποθηκεύστε αρκετή ποσότητα σε σακουλάκια και κατά την διάρκεια της ημέρας ανταμείψτε τον τετράποδο φίλο σας με αυτά. Σημαντική επισήμανση πως κατά την διάρκεια αγωγής του παχύσαρκου σας  σκύλου (ή γάτας) με κλινικές δίαιτες απώλειας βάρους (όπως obesity ή satiety) απαγορεύεται οποιαδήποτε προσθήκη άλλης τροφής πέρα από την κλινική δίαιτα.  

Ημερήσια πρόσληψη θερμίδων κατά περίπτωση

 Ζητήστε από τον κτηνίατρο να σας πει τη σωστή ποσότητα τροφής που πρέπει να καταναλώνει μέσα στη μέρα ο σκύλος σας. Αν είναι στειρωμένος, αν ζει μέσα στο σπίτι, αν δεν είναι πολύ δραστήριος, η ηλικία του και το φύλο είναι μερικοί μόνο από τους παράγοντες που πρέπει να συνυπολογίζονται για να βγει η σωστή ημερήσια πρόσληψη τροφής.

Αυξήστε τα γεύματα μέσα στη μέρα

 Κρατώντας σταθερά πάντα τα συνολικά γραμμάρια που πρέπει να καταναλώσει ο σκύλος σας, μοιράστε τα σε πολλές δόσεις κατά τη διάρκεια της ημέρας. Για παράδειγμα, εάν πρέπει να δώσετε 300γρ. μέσα στο 24ωρο χωρίστε τα σε 4 γεύματα των 75γρ.  Η διασπορά των γευμάτων κατά τη διάρκεια της μέρας ενεργοποιεί τον μεταβολισμό προκαλώντας τον οργανισμό να κάνει περισσότερες καύσεις με τελικό αποτέλεσμα την απώλεια βάρους. 

Κρατήστε σταθερή την ποσότητα

Σημαντικός παράγοντας για την απώλεια σωματικού βάρους ενός υπέρβαρου σκύλου ή για την σταθεροποίηση ενός επιθυμητού βάρους είναι η ποσότητα των καθημερινών θερμίδων που λαμβάνει ο συγκεκριμένος σκύλος να παραμένει σταθερή. Η προσθήκη ενός σνακ στο διαιτολόγιο του έστω και μια μέρα μπορεί να διαταράξει τον ρυθμό απώλειας βάρους στον οποίο έχει μπει. Μια δεύτερη μέθοδος που αναφέρθηκε από τον Dr. Cave είναι η εναλλαγή των ημερών από κατά βούληση λήψη τροφής σε πλήρη νηστεία. Έτσι τη μια μέρα καταναλώνει 130-140% της ενδεδειγμένης ημερήσιας πρόσληψης τροφής  και την επόμενη απολύτως τίποτα. Για τη δεύτερη μέθοδο  αν και θεωρητικά είναι πιο εύκολη στην πράξη, δεν έχουμε σαφή δεδομένα για την αποτελεσματικότητα της.

 

 

Share this post: 

Διαβάστε Επίσης

  Η πυτιοκάμπη (thaumetopoea pityocampa) ή κοινώς κάμπια του πεύκου απαντάται στην ευρύτερη περιοχή της Μεσογείου και συγκεκριμένα σε ποσοστό μεγαλύτερο του 30% στα

Υπάρχουν κληρονομικά νοσήματα τα οποία συνδέονται με συγκεκριμένες φυλές σκύλων στις οποίες τα ποσοστά εμφάνισής τους είναι ιδιαίτερα υψηλά.

Υπάρχει μια μακροχρόνια πεποίθηση ότι ένα έτος ζωής των σκύλων  είναι ισοδύναμο με επτά ανθρώπινα έτη.

Οι ακραίες καιρικές συνθήκες τον χειμώνα μπορεί να δημιουργήσουν σοβαρά προβλήματα στους τετράποδους φίλους σας.

Από τα σημαντικότερα θέματα συζήτησης αποτελεί η υποχρέωση του ιδιοκτήτη κατοικιδίου να μεριμνήσει για τη σήμανση του κατοικιδίου του αλλά και την καταγραφή της σήμανσης από τον κτηνίατρο στην ηλεκ

Όλο το ιατρικό ιστορικό του κατοικιδίου σας σε μία εφαρμογή.
Με το The Petbook, η παρακολούθηση της υγείας του αγαπημένου σας κατοικιδίου ποτέ δεν ήταν πιο εύκολη.